- μονοφυσιτισμός
- Σημαντική κατεύθυνση της χριστιανικής σκέψης που εμφανίστηκε τον 5o και 6o αι.· υπάρχει και σήμερα σε μερικές ζώνες και έχει καταδικαστεί από την Εκκλησία ως αιρετική.
Ιδρυτής του μ. υπήρξε ο Ευτυχής (γι’ αυτό λέγεται και Ευτυχιανισμός), ο οποίος υποστήριζε ότι στον Ιησού, δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, υπήρχε μια μόνη φύση, ανθρώπινη και θεία μαζί. Μια άλλη μορφή του μ., που λέγεται «λεκτική» (επειδή βασιζόταν κυρίως σε μια ασυμφωνία ορολογίας), προήλθε από το έργο του Σεβήρου Αντιοχείας (6ος αι.), ο οποίος, αναφερόμενος στις θέσεις του Κύριλλου, παραδεχόταν στον Ιησού μια μόνη φύση, αλλά εννοούμενη κατά καθαρά προσωπική, συγκεκριμένη και ανεξάρτητη έννοια, συνώνυμη της υπόστασης. Ο μ., ο οποίος δεν αντιπροσώπευε, κατά συνέπεια, ένα ομοιογενές ρεύμα σκέψης, αλλά περιελάμβανε διάφορες τάσεις, βρισκόταν στο κέντρο δογματικών ερίδων στις Συνόδους της Εφέσου (431) και της Χαλκηδόνας (451), κατά τις οποίες καταδικάστηκε ο Ευτυχής και καθορίστηκε το ορθόδοξο δόγμα, σύμφωνα με το οποίο ο Ιησούς υφίσταται σε ένα μόνο πρόσωπο και δύο φύσεις, την ανθρώπινη και τη θεία («διακεκριμένες και μη διηρημένες, ενωμένες και μη συγχεόμενες»).
Ο μ., που διαδόθηκε κυρίως στις ανατολικές επαρχίες του Βυζαντινού κράτους (Συρία, Παλαιστίνη, Αίγυπτο), δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στο Βυζάντιο, που έγιναν οξύτερα εξαιτίας της αδιαλλαξίας με την οποία ορισμένοι αυτοκράτορες αντιμετώπισαν το κίνημα. Η αδιαλλαξία αυτή του επίσημου κράτους αύξησε τη δυσαρέσκεια των ανατολικών πληθυσμών, που πιέζονταν και από τη σκληρή οικονομική πολιτική του Βυζαντίου, και συντέλεσε στην εύκολη κατάκτηση των ανατολικών επαρχιών από τους Άραβες.
Ο μ. επέζησε στη διδασκαλία πολυάριθμων αιρέσεων και Εκκλησιών, μερικές από τις oποίες υπάρχουν ακόμα και σήμερα· τέτοιες είναι η κοπτική Εκκλησία, η ιακωβιτική Εκκλησία της Συρίας και του Ιράκ (οι λεγόμενοι Συρορθόδοξοι χριστιανοί) και η αρμενική Εκκλησία.
O μονοφυσιτισμός είναι κυρίως διαδεδομένος στην Αίγυπτο, Αιθιοπία και Αρμενία. Οι Αιγύπτιοι μονοφυσίτες (Κόπτες) υιοθέτησαν γραφή με βάση το ελληνικό αλφάβητο. Η κοπτική γλώσσα, που σήμερα είναι νεκρή, υπάρχει στα εκκλησιαστικά κείμενα. Στη φωτογραφία, κοπτικό θρησκευτικό βιβλίο του 9ου-10ου αι.
* * *οθεολ. αιρετική διδασκαλία, σύμφωνα με την οποία στο πρόσωπο τού Χριστού, κατά την ενανθρώπηση, η θεία και η ανθρώπινη φύση ενώθηκαν σε μία, η οποία προέκυψε από τη σύγκραση τής πεπερασμένης ανθρώπινης φύσης με την άπειρη θεία φύση τού Υιού και Λόγου τού Θεού.[ΕΤΥΜΟΛ. Αντιδάνεια λέξη, πρβλ. γαλλ. monophysitisme (< μονοφυσίτης + -ισμός*). Η λ. μαρτυρείται από το 1844 στον Κ. Κοντογόνη].
Dictionary of Greek. 2013.